Milotai 1O
2006.08.21. 16:18
|
|
|
Különleges, egyedi jellemzők: termőhelye elsősorban a Tisza ár- és hullámtere, ahol korábban elegyesen szilva-, alma- és körtefákkal sűrű, galéria jellegű gyümölcsösöket alkotott.
Leírás: A Milotai 10 a közönséges dió (Juglans regia L.) egyik legtermékenyebb és kiváló minőségű fajtája. Gyümölcse nagy, gömb alakú, világos színű, könnyen törhető és tisztítható, 47-52%-os béltartalommal. Érési ideje szeptember 21-28. között van. A Tiszacsécsi 2 kiváló minősége és termékenysége ellensúlyozza a kisebb gyümölcsméretet és a vastagabb héjból adódó alacsonyabb bélszázalékot. Viszonylag gyengébb talaj- és termőhelyi viszonyok között is kielégítő növekedésű és áruértékű. A Milotai 10 és a Tiszacsécsi 83 főfajtákkal kölcsönösen jól porozzák egymást. Az ismert diófajták között a legalkalmasabb faiskolai alany, és erdészeti célú telepítésre is kiválóan megfelel. Gyümölcse középnagy, 42-45% béltartalommal. Érési ideje október eleje. A Tiszacsécsi 83 gyenge növekedésű, korán termőre forduló, bőtermő. Optimális termőhelyen a legnagyobb terméshozamú fajta. Gyümölcse közepes vagy nagy, kissé dudoros felületű. Könnyen törhető és tisztítható, béltartalma 48-52%. Érési ideje szeptember vége, október eleje.
Felhasználás: A tiszaháti termőtájban a termés értékesítésének két változata alakult ki. A termés egy részét a dió betakarítását követő néhány napos szárítás után viszonylag alacsonyabb áron értékesítették az olyankor rendszeresen megjelenő és egymásra licitáló cukrászok és kereskedők részére. A termés nagyobb részét tárolható állapotba hozták, és az év során folyamatosan, a tetszetősebb változatokat héjas dióként, az apróbb szemű vagy sötétebb héj színű fajtákat pedig dióbél formában árusították. Termését főleg kelt tészták töltelékeként, főtt tészta ízesítőjeként vagy kimagvazott szilva magja helyébe dugva, aszalt szilvában használták fel csemegeként. Zöld, éretlen formájában feldarabolták, pálinkát töltöttek rá, ezt nevezték diópálinkának. A diófa bútor valamikor a jólét, a gazdagság jele volt. A diót napjainkban elsősorban ízesítőként használják édes és főtt tésztákhoz. Magolaja keresett kozmetikai alapanyag, fája értékes bútoranyag. A zöld termésből különleges befőttet készítenek. A diólikőr igazi különlegességnek számít.
(Forrás: Hagyományok, ízek, régiók - FVM AMC Kht., 2001) | |
|